CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Uspješno održana treća radionica na temu "Crnogorski obrazovni sistem: od teorijskog do praktičnog znanja i sticanja vještina"

10. May. 2017. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje i Univerzitet Donja Gorica su 9. maja 2017. godine uspješno organizovali treću po redu radionicu u okviru projekta „Budi spreman za EU vrijednosti“. Treća po redu radionica na temu "Crnogorski obrazovni sistem: od teorijskog do praktičnog znanja i sticanja vještina" održana je u hotelu Sea Fort u Baru. Radionicu su otvorili prof. dr Milan Podunavac, dekan Humanističkih studija, Andrea Popović, savjetnica Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i mr Nikoleta Tomović, izvršna direktorka CeMI-ja.

Na radionici su govorili prof. Dragan Đukanović, direktor Instituta za međunarodnu privredu i politiku iz Beograda na temu: „Prilike i mogućnosti mladih u Crnoj Gori – kako biti konkurentan mladima u EU“ i prof. dr Tatiana Hirivikova, prodekan za naučna istraživanja Filološkog fakulteta Univerziteta u Bratislavi na temu „Značaj verbalne i neverbalne komunikacije u interkulturalnim susretima“.

U okviru radionice je organizovana i panel diskusija na temu „Crnogorski obrazovni sistem: Jesmo li spremni za tržište rada?“, gdje su predstavnici studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, Udruženja studenata Univerziteta Donja Gorica, Učeničkog parlamenta sa Cetinja, Unije srednjoškolaca, kao i učeničkih i studentskih organizacija diskutovali o najboljem modelu sistema obrazovanja u Crnoj Gori, kako bi unaprijedili obrazovni sistem ka evropskim standardima. Izvršna direktorka omladinske organizacija Juventas, Ivana Vujović, ujedno i autorka studije „Uspješnija priprema učenika srednjih stručnih škola za tržište rada“ govorila je o znanjima i vještinama koje su najpotrebnije mladima kako bi spremno izašli na evropsko tržište rada.

Predavanja su bila koncipirana tako da se puno pažnje posvećivalo aktivnom učestvovanju svih polaznika u diskusijama, debatovanju otvorenih pitanja i vođenju interaktivnih diskusija.

 

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="11707,11708,11709,11710,11711,11712"]