CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

VIDEO: Predstavljeni rezultati istraživanja o političkom aktivizmu žena u Crnoj Gori

19. Dec. 2014. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje je danas održao press konferenciju u cilju prezentovanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja o rodnoj ravnopravnosti u oblasti politike u Crnoj Gori. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta Politički aktivizam žena u Crnoj Gori, podržanom od strane fondacije Friedrih Ebert, koji CeMI realizuje u periodu od 1. septembra do 31. decembra 2014. godine.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 808 ispitanika/ca starijih od 18 godina, a obuhvaćene su sve opštine u Crnoj Gori, proporcionalno broju stanovnika. Ispitivanje je vršeno telefonskim putem, po principu slučajnog izbora telefonskog broja, u periodu od 28. novembra do 13. decembra 2014. godine.

Na osnovu rezultata istraživanja, prepoznaje se potreba za većom podrškom ženama da se politički angažuju i zauzmu ključne položaje u državi. Tri četvrtine građana smatraju da žene nisu dovoljno zastupljene u izvršnoj i zakonodavnoj grani vlasti, te da odgovornost za takvo stanje snosi na prvom mjestu crnogorsko društvo u cjelini, zatim porodica i političke partije. Ipak, građani prepoznaju da je u ovoj oblasti došlo do napretka u posljednjih pet godina, te da je on prvenstveno zasluga građanki i organizacija civilnog društva koje se bave pitanjem rodne ravnopravnosti.

Rezultati istraživanja mogu biti preuzeti OVDJE.