CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Vujović: Ni Spajić ni Mandić ne ispunjavaju uslove da budu predsjednički kandidati

05. Mar. 2023. u novosti

Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik UO Centra za monitoring i istraživanje, komentarisao je odbijanje kandidature lidera pokreta Evropa sad Milojka Spajića u emisiji  “Drugačija radio veza”.

“DIK je trebalo da traži eventualno koliko dugo Spajić ima prebivalište u Srbiji. Trebalo je da se zna koliko dugo traje to prebivalište. Državljanstvo je drugo pitanje.

Nije problem ima li neko dva državljanstva, može da ih ima u zakonitoj proceduri, nego da li ima državljanstvo Crne Gore. Nažalost DIK je dovedena u jednu situaciju da što god uradi ona je pogrešno uradila. Zašto? Ispunjeni su pravni uslovi za kandidaturu, ali sa druge strane znaju da mu je trebalo biti oduzeto državljanstvo ali nije”, kazao je Vujović u našoj emisiji “Dugačija radio veza”.

Vujović navodi da treba da se zna koliko traje prebivalište Spajića u Crnoj Gori.

“Ukoliko je njegovo prebivalište u Srbiji duže od pet godina on ne ispunjava uslov. Da sam na mjestu Spajića ne bih podnosio nikakav prigovor na ovo, uvlačio bi se dalje u blato koje je sam stvorio. Ako ima prebivalište od 2009. to znači da ne ispunjava uslov”, kazao je Vujović.


Upitan da prokomentariše navode da su Spajić, Filip Adžić i Dritan Abazović napravili dil da se sve razvlači dok ne stignu iz Beograda papiri koji bi ga održali u trci, te kako vidi ponašanje Podgorice i Beograda ovom slučaju, Vujović napominje da ovaj slučaj datira još iz 2021. kad je Srđan Perić podnio prijavu, u vezi sa dvojnim državljanstvom.

“Andrija Mandić ne ispunjava uslove za kandidaturu a ona je potvrđena”, kazao je Vujović, koji ističe da je Beograd odlučio da njihov kandidat bude Mandić.

Vidi se da postoji dil unutar DIK-a, kao i u Beogradu, kao i dil oko same dinamike odlučivanja oko Spajića, smatra Vujović.


Kompletno gostovanje možete pogledati na linku: