CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Završen 1. dan Nacionalne konferencije „Strategija za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti: ciljevi i efekti“

03. Feb. 2011. u novosti

U prostorijama  PR Centra, Bulevar Josipa Broza 23A (ulaz sa dvorišne strane, I sprat), danas (03.02.2011.) je završen 1. dan Nacionalne konferencije “Strategija za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti: ciljevi i efekti“.

Na konferenciji su predstavljene studije javnih politika:„Pristup tržištu rada: Osvrt sa pozicije OSI i Roma i Egipćana” “Uspostavljanje servisa personalne asistencije u Crnoj Gori”. U okviru predstavljanja studija učesnici su imali priliku da razmijene mišljenja o predloženim načinima rješavanja problema unapređenja zapošljavanja OSI i RAE populacije u Crnoj Gori u skladu sa SSSI – institucionalni mehanizmi i rezultati, kao i o primjenjivosti različitih modela servisa personalne asistencije u Crnoj Gori.

Uvodne riječi su imali:

Zlatko Vujović, Predsjednik UO CEMI

Dr. Suad Numanović, Ministar rada i socijalnog staranja,

Eva Maria Herms, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Noala Skinner, Social Inclusion Pillar Convener (UNICEF).


Ovdje možete preuzeti studije i brifove sa održane konferencije.

Studija javne politike: “Uspostavljanje servisa personalne asistencije u Crnoj Gori”    

Studija javne politike: „Pristup tržištu rada: Osvrt sa pozicije OSI i Roma i Egipćana”


Brif: “Uspostavljanje servisa personalne asistencije u Crnoj Gori” 

Brif: „Pristup tržištu rada: Osvrt sa pozicije OSI i Roma i Egipćana”


Prenos sa TV Vijesti (I dio) možete pogledati OVDJE

Prenos sa TV Vijesti (II dio) možete pogledati OVDJE

Prenos sa TV Pink možete pogledati OVDJE

Prenos sa TV Montena možete pogledati OVDJE

Panel o uspostavljanju personalne asistencije

Prvog dana konferencije predstavljena je studija „Uspostavljanje servisa personalne asistencije u Crnoj Gori”. Istraživački tim kojeg su činile mr Nikoleta Tomović iz CEMI-ja, Bojana Laković iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Tijana Pavićević iz Juventasa, dao je kratak prikaz njihov višemjesečnog rada. Tom prilikom, autorke su posebno izdvojile problem definisanja servisa personalne asistencije i samostalnog života, komparativnu analizu uređenja ovog servisa u zemljama regiona i mnogobrojnim zemljama u Evropi. Definišući modele uspostavljanja servisa personalne asistencije u Crnoj Gori, autorke su posebno izdvojile treći scenario kao najpogodniji način uvođenja ovog servisa podrške u našoj zemlji.

U diskusiji koja je uslijedila nakon predstavljanja studije, gospođa Snežana Mijušković, pomoćnik ministra zdravlja i socijalnog staranja i gospođa Slavica Radusinović, savjetnik direktora Zavoda za zapošljavanje dale su kratak osvrt na dosadašnje aktivnosti Ministarstva, odnosno Zavoda u oblasti unapređenja prava osoba s invaliditetom, sa posebnim osvrtom na servise podrške koje su im garantovane. Učesnici konferencije su posebno diskutovali o pitanju uvođenja servisa personalne asistencije u Crnoj Gori.