CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Zloupotreba državnih resursa za obračun sa političkim konkurentima u predizbornom periodu opasna i zabrinjavajuća pojava

07. Jun. 2023. u novosti

Zloupotreba državnih resursa, institucija i javnih ovlašćenja, sa pozicija moći, a za obračun sa političkim konkurentima u predizbornom periodu, je opasna i zabrinjavajuća pojava sa kojom se Crna Gora već dugo suočava, ali koja je u ovom izbornom ciklusu dobila svoj najdirektniji izražaj, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

U sistemu slabih i nerazvijenih institucija, koje nijesu oslobođene političkog uticaja, javnost ostaje uznemirena i zabrinuta uslijed optužbi koje stižu sa najviših državnih pozicija, prevashodno od strane Premijera ka lideru PES-a.

Aktivnosti kao što je sazivanje vanredne sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost tokom izborne kampanje unose nemir među građane, koji ostaju bez potpunih informacija, oslanjajući se samo na medijske izveštaje. Pozivamo nosioce najviših drzavnih funkcija da se suzdrže ovakvih oblika ponašanja i da ne zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja u političke svrhe.

Umjesto toga, trebalo bi omogućiti nadležnim institucijama da na odgovoran način istraže sve iznesene optužbe, sa obje strane, te da obezbjede tačne i blagovremene informacije javnosti.

Na taj način će građani biti u mogućnosti da donesu informisane odluke o budućim političkim liderima i kreatorima sistema u Crnoj Gori.