CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Evropske vrijednosti za mlade

Ovaj projekat sproveden od strane NVO Juventas, u partnerstvu sa Centrom za monitoring – CEMI iz Podgorice i NVO Bonum iz Pljevalja, svoje usmjerenje je imao u promovisanju evropskih vrijednosti među mladim ljudima u Crnoj Gori. Projekat „Evropske vrijednosti za mlade”, omogućio je mladim ljudima u Crnoj Gori da pored aktivizma uče i o drugim evropskim vrijednostima: toleranciji, demokratiji, vladavini prava, pravdi, solidarnosti, poštovanju ljudskih prava, održivosti, društvenoj koheziji, miru, slobodi i jednakosti, kao i da se na taj način bolje upoznaju sa procesom evropskih integracije Crne Gore.

Projekat se u velikoj mjeri oslanjao na 21 debatni klub u 21 crnogorskoj srednoj školi, unutar kojih učenici debatuju o različitim temama vezanim za Evropsku uniju i evropske vrijednosti. U sklopu projekta se radilo i na dodatnoj izgradnji kapaciteta omadinskih i studentskih organizacija, koje su uzele učešće na treninzima i konferencijama, a za koje je bio implementiran poseban vid obuke u oblasti pisanja javnih praktičnih politika.

Tokom projekta se sprovelo i istraživanje među crnogorskim srednjoškolcima o njihovom stepenu informisanosti o evropskim integracijama Crne Gore, a takođe je tokom realizacije projekta obilježen 9. maj - Dan Evrope, koji se obilježava u skoro svim evropskim zemljama. Kampanja koja je imala edukavni, kulturni, umjetnički i sportski karakter, obuhvatila je veliki broj mladih iz Crne Gore.