CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Škola evroatlantskih integracija - II generacija

Kroz ovaj projekat, CeMI je ciljao da nastavi obrazovanje mladih u oblasti procesa evroatlanskih integracija, njegovom karakteru i sadržini, kao i pozitivnim i negativnim aspektima integracije.

Polaznici škole bili su pripadnici savjeta mladih političkih partija, mladi pripadnici nevladinih organizacija, mladi novinari i studenti osnovnih i postdiplomskih studija koji su društveno angažovani i koji imaju do 35 godina starosti. Projekat se sastojao iz tri glavne aktivnosti u okviru kojih su student imali priliku da sukobe stavove o prijemu Crne Gore u NATO, prednostima i manama članstva kao i načinima da se u najkraćem vremenu dostignu međunarodni standardi koje dijele članice Sjeverno-atlanskog saveza.

Aktivnosti u okviru projekta bile su:

  • Organizacija druge generacije tromjesečne Škole evroatlanskih integracija za mlade;
  • Organizacija završnog seminara na temu:”Crna Gora u procesu evroatlanskih integracija: Neutralnost ili kolektivna bezbjednost”;
  • Ceremonija dodjele diploma i završna press konferencija;

Cilj organizovanja tromjesečne Škole evroatlanskih integracija za mlade bio je da opremi studente znanjem o karakteru NATO-a, strukturi i nadležnostima Alijanse, njegovoj ulozi u svijetu, koracima ka punom članstvu, kao i prednostima i manama članstva.

Škola se sastojala od tri modula odnosno 12 radnih nedjelja. Predavači na školi bili su istaknuti univerzitetski profesori, stručnjaci, diplomate i ambasadori koji se bave pitanjima međunarodnih odnosa, međunarodne bezbjednosti, studijama mira, bezbjednošću Zapadnog Balkana, kao i reformom crnogorskog sektora odbrane i procesom evroatlantskih integracija Crne Gore.