CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI organizuje lokalne konsultacije sa građanima oko izborne reforme

28. Feb. 2019. u saopštenja

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) organizovaće lokalne konsultacije sa građanima u svim crnogorskim opštinama, u cilju boljeg sagledavanja i razumijevanja problematike i značaja nove izborne reforme, a prvo konsultovanje će biti održano u petak u Herceg Novom.

Lokalne konsultacije sa građanima će biti održane u okviru projekta Neka slobodni izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori, koji se realizuje uz podršku Evropske komisije.

Lokalne konsultacije se organizuju sa ciljem uključivanja svih zainteresovanih građana, kako bi aktivno doprinijeli procesu usvajanja nove izborne reforme i iznijeli svoje stavove o istoj.

Ovaj vid komunikacije će omogućiti građanima da bolje sagledaju i razumiju problematiku i značaj nove izborne reforme za cjelokupno društvo. Crnogorski građani do sada nisu neposredno konsultovani po ovom pitanju, te je ovo prilika da se uključe u intenzivnu diskusiju i istaknu probleme i moguća rješenja u pogledu nedostataka aktuelnog izbornog okvira, te podijele svoja neposredna iskustva kada su u pitanju izborni proces i njihova biračka prava. Svi glavni zaključci sa lokalnih konsultacija će biti predstavljeni, u formi izvještaja, članovima Građanskog savjeta za slobodne i fer izbore, sa ciljem inkorporiranja istih u preporuke GS-a.

U proces realizacije lokalnih konsultacija će biti uključena i partnerska organizacija NVO Bonum, naročito u sjevernim opštinama. Prvo lokalno konsultovanje sa građanima će biti organizovano u Herceg Novom, u petak, 1. marta (u 10:00 h, sala Skupštine opštine). Svi zainteresovani građani su dobrodošli da doprinesu kvalitetu javne rasprave.