CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Održana dvodnevna obuka "Informaciono društvo i digitalna pismenost: Obuka o zaštiti prava u online prostoru”

01. Jul. 2022. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje CeMI je organizovao dvodnevnu obuku pod nazivom “Informaciono društvo i digitalna pismenost: Obuka o zaštiti prava u online prostoru”, 28. i 29. juna 2022. godine u hotelu “Bianca” u Kolašinu.

Razvojem tehnologije i online medija svjedočimo sve učestalijoj pojavi govora mržnje i online nasilja. Ova pojava pogađa sve činioce društva, a posebnu metu posljednjih  godina predstavljaju žene, koje su nerijetko u fokusu govora mržnje i neprimjerenih komentara na internetu i društvenim mrežama. U suzbijanju ovih pojava najprije je potrebno podizanje svijesti o njihovom postojanju i osobenostima, te je cilj ove obuke edukacija žena o digitalnoj bezbjednosti i pravima, oblicima nasilja izazvanih razvojem novih tehnologija i mehanizmima zaštite prava u online prostoru.  

Ova obuka predstavlja novi modul edukacije i nastavak na prethodno uspješno sprovedeni trening koji je CeMI organizovao, a tokom kojeg je više od 50 žena iz političkog i javnog života, državnih organa i institucija, NVO sektora, medija, akademije, bilo edukovano na temu rodno zasnovanih dezinformacija i online nasilja protiv žena u politici u Crnoj Gori. Više o održanom treningu možete pronaći ovdje.

Uvod u problematiku digitalnog rodno zasnovanog govora mržnje i nasilja dala je programska direktorica CeMI-ja, gđa. Teodora Gilić, dok su predavači bili gdin. Jakša Backović, rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Uprava policije Crne Gore, i gđa. Nerma Dobardžić, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Dvodnevna obuka je bila podijeljena u četiri sesije. Prve dvije sesije obuke omogućile su učesnicama da se upoznaju sa pojmom digitalne bezbjednosti i vrstama online nasilja, kao i međunarodnim standardima i najboljom praksom u oblasti zaštite prava u digitalnom prostoru. Završne sesije bile su posvećene diskriminaciji na internetu i društvenim mrežama, sa posebnim fokusom na rodno zasnovan govor mržnje i nasilje u Crnoj Gori, te na koji način može da se reaguje ukoliko dođe do ovakvih slučajeva. 

Učesnice na obuci su bile predstavice političkih partija, državnih organa i NVO-a.

Obuka je organizovana u okviru projekta ‚‚Korak ka rodnoj ravnopravnosti: Borba protiv digitalnog rodno zasnovanog govora mržnje i nasilja“, koji je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. 


Media prilozi