CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Vujović: Realno očekivati izbore u septembru ili u oktobru

06. May. 2020. u novosti

Demokratskoj partiji socijalista (DPS) najviše bi odgovaralo da paralamentarni izbori budu u septembru, jer bi svaki kasniji termin značio ulazak u dodatne rizike, dok bi opoziciji odgovaralo da izbori budu održani što kasnije, pošto joj je potrebno vrijeme da se konsoliduje.
To je ocijenio predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović komentarišući aktuelnu političku situaciju, u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.
On je istakao da su u toku epidemije koronavirusa „svi politički akteri uzeli malo predaha pred vruće ljeto i jesen“.
Vujović je ocijenio da je situacija sa koronavirusom bila test za vladajuću koaliciju i institucije, a sa druge strane, kako smatra, bila je prilika opoziciji da čeka grešku Vlade.
„Zašto? Prosto, jer je u ovoj situaciji odgovornost na institucijama Vlade, opozicija nema pravu ulogu u takvoj situaciji. Vlada je na iznenađenje odradila prilično dobar posao, zdravstvene institucije su funkcionisale“, naveo je Vujović.
On je upozorio da se otvara pitanje da li u ovoj situaciji može doći do zloupotreba, „prije svega državnih resursa“.
„Ogromna socijalna pomoć se daje građanima, koja je neophodna u ovoj situaciji. Pitam se da li će to biti korišćeno i zloupotrijebljeno u političke svrhe. Ako je suditi po iskustvu dosadašnjem, naravno da će biti, možda ne u mjeri u kojoj je to inače bilo rađeno“, rekao je Vujović.
Prema njegovom mišljenju, ova kriza je uticala da se „malo poljuljana pozicija Vlade i vladajuće koalicije povrati na neke ranije pozicije“.
„Sa druge strane, bila je lišena napada opozicije na koje smo navikli u prethodnom periodu. Ne treba zaboraviti litije koje su se dešavale, a koje sada izgledaju prilično daleko. Ako je suditi prema onome što se dešava u drugim državama, teško je sad očekivati obnavljanje litija prije narednih parlamentarnih izbora. Što će svakako uticati na to da DPS i vladajuća koalicija ima poboljšanu poziciju u odnosu na opoziciju koja je izgubila tu energiju koja Srpska pravoslavna crkva je ulila u opoziciono biračko tijelo“, smatra Vujović.
On je kazao da je malo vremena ostalo do izbora.
„Riječ je o izborima koji su redovni, što znači da je Ustavom ograničen termin izbora. Ne može se očekivati neko dalje odlaganje izbora. Mogu se odložiti izbori samo ukoliko je proglašeno vanredno stanje i samo na 90 dana. Teško je da neko proglasi vanredno stanje bez ikakvog razloga“, naveo je Vujović.
On smatra da je opozicija propustila „jednu sjajnu šansu kad su se Demokrate povukle iz svega zbog Zakona o vjerskim slobodama“.
„To je bila sjajna prilika, jer je tada već bio dogovoren značajan broj ustupaka opozicije od DPS-a, odnosno uvođenje uslova koji bi učinili da izbori budu više fer. Čak iako sad postoji neka spremnost, teško da ta rješenja mogu da profunkcionišu. Realno gledajući predsjednik Crne Gore može da raspiše izbore već za 60 dana. Ne postoji nijedan razlog da se to ne desi“, istakao je Vujović.
On smatra da je u interesu DPS-a da izbori budu održani na jesen, „iz razloga što oni treba da kapitalizuju ono što su rezultati državnih institucija u borbi protiv kovida i sa kojima su zadovoljni građani“.
„Sa druge strane, ono što njih muči jesu finansijski problemi, nedostatak novca u budžetu, opali su prihodi države. Oni imaju jedan vremenski prozor koji njima odgovora, koji moraju da iskoriste, a to je da se pokuša nešto uraditi sa turističkom sezonom, i da se onda uđe sa optimizmom u izborni proces na jesen“, rekao je Vujović.
Kako je ocijenio, početak septembra bi bio najbolji termin za DPS za održavanje paralmentarnih izbora, „ali sve kasnije je ulaženje u dodatne rizike“.
„Opoziciji, sa druge strane, odgovara što kasnije, jer joj treba vremena da se konsoliduje. DPS je prisutan prije svega u institucijama. Kroz institucije komunicira sa velikim brojem građana. Veliki broj aktivista DPS-a je zapošljen u institucijama i oni su funkcionisali kao sistem. Za razliku od opozicije koja je bila ugašena, „na silence“, čitavo ovo vrijeme. U jednoj takvoj situaciji, njima treba vrijeme da podigne sistem“, kazao je Vujović.
Sa druge strane, kako je dodao, DPS je u poziciji da oko termina ne mora se previše konsultovati sa opozicijom.
„U slučaju Crne Gore i zbog COVID-a bi bilo dobro da se ne čeka previše dugo, odnosno u septembru da se održe izbori jer se već kasnije ulazi u rizik, kako kažu epidemiolozi, drugog talasa.Čini mi se da je realno očekivati izbore u septembru, eventualno u oktobru“, naveo je Vujović.
On je kazao ako je suditi po situaciji kakva je trenutno, ne vidi neko uvjerenje kod opozicije da oni vjeruju da mogu pobijediti DPS na narednim izborima, ali da se možda ta situacija i promijeni.
„U takvoj situaciji više je za očekivati borbu unutar opozicije, borbu za prihode iz državnog budžeta koji im pripadaju na bazi izbornog rezultata“, naveo je Vujović.
Kako je ukazao, ogromne su subvencije koje dobijaju političke partije, navodeći da je za iduću godinu planirano osam miliona eura.
„To su ogromne pare samo po jednom osnovu. Političke partije će se boriti da dobiju dio toga kolača. Nas očekuje opozicija - vlast brutalna borba, ali će biti dosta udara između opozicije, ključnih političkih partija, što se dešavalo i nije nešto novo“, smatra Vujović.
Kompletan snimak gostovanja možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=er5-_5yW7VA