CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Ana Nenezić

Ana Nenezić, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanja (CeMI), je doktorand na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, Univerziteta Crne Gore, u oblasti međunarodnih odnosa. Prethodno je magistrirala političku komunikaciju i medije na Univerzitetu Missouri, u Sjedinjenim Državama, kao Fulbright stipendista, dok je istovremeno bila angažovana kao naučni saradnik na Institutu za političku komunikaciju na istom univerzitetu.

Ona se specijalizirala za stratešku političku komunikaciju, političke kampanje i uticaj digitalnih tehnologija i tradicionalnih medija na stavove birača. Takođe, ona je završila magistarske studije, na odsjeku evropske studije, Fakulteta političkih nauka u Podgorici, Univerziteta Crne Gore, gdje čeka odbranu magistarskog rada. Osim toga, diplomirala je na Pravnom fakultetu, Univerziteta Crne Gore.

Prije angažovanja u CeMI-ju, ona je radila kao medijski analitičar za Evropsku mrežu za praćenje izbora (ENEMO), kao dio međunarodnog tima tima za predsjedničke i parlamentarne izbore u Ukrajini 2019. godine. Ona ima značajno iskustvo u praćenju izbora, u svojstvu pravnog i medijskog analitičara, u Crnoj Gori, i u inostranstvu, kroz ENEMO i CeMI.

Prije toga, radila je kao koordinator programa za demokratizaciju i evropeizaciju u Centru za građansko obrazovanje (CGO) od 2009. godine, gdje je vodila brojne projekte vezane za demokratizaciju, proces integracije u EU, slobodu izražavanja i medija, sudstvo i antikorupcijske politike.

Ana je bila članica Zajedničkog savjetodavnog odbora (JCC) između Crne Gore i Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta, i istovremeno članica Radne grupe za poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u okviru crnogorskih pregovora o pristupanju. za članstvo u EU. Takođe, bila je članica nacionalne Radne grupe za pripremu novog zakona o medijima, dok je aktivno zagovarala reformu medijskih zakona u Crnoj Gori. Osim toga, bila je članica Savjetodavnog tijela za praćenje i evaluaciju sprovođenja Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU i članica Radnog tijela za razvoj ove Strategije.

Tokom studija, bila je članica ELSA Crna Gora i NVO "Student forum".

Ana je autor i koautor brojnih publikacija, analiza i članaka koji se fokusiraju na različite aspekte demokratije, evropske integracije, izbora i slobode izražavanja. Dodatno, bila je autor izvještaja Freedom House-a o Crnoj Gori, i radila kao spoljni stručnjak za brojne druge međunarodne organizacije.

Ona je Fulbright alumni, i alumni programa U.S. State Department International Leadership Visitors' Programme (IVLP). Osim toga, pohađala je različite programe i treninge u zemlji i inostranstvu, organizovane od strane organizacija poput CEELI instituta, Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), Evropske narodne partije, Robert Schuman instituta, Političke akademije austrijske narodne partije i NDI.

Ana tečno govori engleski, i koristi se francuskim jezikom.