CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Božović: Nepravilnosti kod glasanja putem pisma

Šef posmatračke misije Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Bojan Božović, kazao je da su, na pojedinim biračkim mjestima u Ulcinju, kod glasanja putem pisma, evidentirane nepravilnosti, jer je, kako je rekao, bilo manje povjerenika nego što je predviđeno zakonom.

Božović je kazao da je do 17 sati izlaznost na lokalnim izborima u Ulcinju 50,2 odsto.

On je istakao da je na pojednim biračkim mjestima, kod glasanja putem pisma, došlo do kršenja zakonske procedure.

“Naime, broj povjerenika nije bio onaj koji je predviđen zakonom, a riječ je o broju četiri, već je broj bio niži, bilo tri, bilo dva povjerenika. Nadamo se da će ta nepravilnost biti ispravljena i da s neće ponavljati”, rekao je Božović.

Evidentno je, kako je rekao, da na pojedinim biračkim mjestima članovi biračkih odbora koriste mobilne telefone.

“Zbog toga, još jednom apelujemo i nadamo se da će se ta praksa prekinuti, kako ne bi dolazilo do kršenje izbornih radnji”, naveo je Božović.

Građani Ulcinja, danas biraju, između deset izbornih lista, na ukupno 37 biračkih mjesta.

Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP), Građanski pokret URA, Demokratska unija Albanaca (DUA), Nova demokratska snaga Forca, Demokrate i Bošnjačka stranka nastupaju samostalno, dok su na jednoj zajedničkoj listi Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratski front (DF), a na drugoj Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Pravo glasa ima 19.869 građana Ulcinja.

Sva biračka mjesta biće zatvorena u 20 sati, osim biračkog mjesta broj 31 “Javno komunalno preduzeće”  koje je otvoreno sa dva sata zakašnjenja i na kojem će se glasati do 22 sata.