CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Mitrović: Zakon o izboru predsjednika Crne Gore nedorečen

Smatrali bismo spornim ukoliko bi se građanima koji su potpisima dali podršku gospodinu Spajiću uskratilo pravo da daju podršku novom kandidatu kroz ponovljenu proceduru potpisivanja. Bila bi greška ove građane uskratiti prava da podrže nekog kandidata jer kandidatura gospodina Spajića nije potvrđena – kazao je Ognjen Mitrović, direktor pravnog odjeljenja Centra za monitoring i istraživanje.

Istakao je i da Zakon o izboru predsjednika Crne Gore ne propisuje proceduru u slučaju nepotvrđivanja kandidature kandidata, kao što imamo u konkretnom slučaju.

– Ali se pretpostavlja da je namjera zakonopisca bila da se ne mogu predložiti dva ili više kandidata istovremeno, od strane jedne partije ili grupe građana. Međutim, kako nije precizno propisano, isto ostaje predmet tumačenja – naveo je Mitrović.

Ukazao je i da se Državna izborna komisija kao kolektivno političko tijelo, pri donošenju odluka ne vodi samo tumačenjem pravnih normi – što bi bio slučaj da imamo, kako je rekao, profesionalizovanu komisiju.

– To upućuje da ova norma može biti tumačena u odnosu na politički interes većine koja bude glasala – kazao je sagovornik Pobjede.

Poručio je i da je potrebno da DIK hitno izda mišljenje o ovim pitanjima, kako potencijalni kandidat, usljed nedostatka vremena, ne bi bio uskraćen prava da istakne kandidaturu.


Opširnije pročitati na linku:

https://www.pobjeda.me/clanak/mitrovic-i-radulovic-zakon-o-izboru-predsjednika-crne-gore-nedorecen