CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Najviše glasova za Đukanovića na osnovu obrađenog 53,1 odsto uzorka

Na osnovu realizacije 53,1 odsto uzorka kandidat Milo Đukanović osvojio je 53,5 odsto, Mladen Bojanić 34,1 odsto, Draginja Vuksanović osam odsto, Marko Milačić 2,8 odsto, Hazbija Kalač 0,7 odsto, Vasilije Miličković 0,4 odsto i Dobrilo Dedeić 0,4 odsto, saopšteno je na pres konferenciji Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Šef posmatračke Misije CeMI-ja, Zlatko Vujović, podsjetio je da je ta organizacija u nekoliko navrata koristila istu metodu – da na bazi uzorka, kako je pojasnio, daje preliminarne projekcije nekoliko puta u toku izborne noći „dok ne damo na kraju konačnu procjenu rezultata“.

„To je važno da biste sa rezervom prihvatali rezultate koji se nalaze iza nas na sajtu www.izbori2018.me  – a to je da smo mi omogućili da se prate rezultati kako oni pristižu u naš Statistički centar. Konačna procjena će biti kad bude obrađeno 100 odsto uzorka i to će biti konačna“, istakao je Vujović u PR Centru.

Prema njegovim riječima, projekcije će se mijenjati u toku noći ali kako je rekao, u CeMI-ju ne očekuju da će doći do dramatičnih promjena

„Treba mirno sačekati do kraja da se u potpunosti realizuje uzorak i tek onda možemo govoriti o nečemu što možemo nazvati stabilno. Podsjetiću vas na prošlim parlamentarnim izborima naša finalna procjena se razlikovala prosječno 0,04 odsto u odnosu na zvačne rezultate“, rekao je Vujović.

Projekat „Neka slobodni izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori” realizovan je zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade Savezne Republike Njemačke u Podgorici.